Rušiuoti produktus pagal:
Pavadinimą   
Kalorijas   
Angliavandenius   
Baltymus   
Riebalus   
 
Grupės
Produktai
Kiekis (g)
KCAL
Anglv.(g)
Baltym.(g)
Riebal.(g)
..
-
-
-
-
 
Viso:
0
0
0
0

Kalėdos – nuostabi šeimos šventė, kuri visus šeimos narius suburia prie bendro švenčių stalo. Kokios gi šventės be 12 gardžių patiekalų – juk jie neatsiejama Šventų Kalėdų tradicija? Praeitame mūsų blog`o įraše aptarėme galimą problemą – apsivalgome, pasipildome kalorijų atsargas ir tariam „viso gero“ savo naująjai suknelei, skirtai Naujųjų Metų vakarui. Taigi, kad taip nenutiktų, mes siūlome alternatyvą – 12 sveikų patiekalų.

12 patiekalų:

  1. Nuo ko pradedame šventinę vakarienę? Ko gero nuo Kalėdaičių! Nepamirškim, kad tai taip pat patiekalas, neatsiejamas nuo mūsų įprasto Kalėdų stalo, suartinantis šeimą ir jau tapęs tradicija. Tiesiog skaičiuokime jį kaip pirmąjį patiekalą, kurio labai mažas gabalėlis mums nepridės papildomo svorio.
  2. Baltą mišrainę siūlome keisti į sočias, tačiau sveikas bei gerai virškinamas lašišos (arba kalakutienos) salotas. Jums reikės: stiklinės perlinių kruopų, saujos vyšninių pomidorų, šaltai rukytos lašišos (arba kalakutienos kumpio), žiupsnelio petražolių lapų, žiupsnelio juodųjų pipirų, pusės indelio juodųjų alyvuogių, svogūno, dviejų salierų (lapkočių) ir smulkintų svogūno laiškų pagal skonį. O sveikam ir gardžiam padažui – 2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus, žiupsnelio cukraus, bei 1 arbatinio šaukštelio grūdėtųjų garstyčių. Išvirtas ir atvėsintas perlines kruopas sumaišykite su skiltelėmis arba puselėmis pjaustytais pomidorais, smulkintais petražolių lapeliais, salierų lapkočių griežinėliais bei svogūnų laiškais. Tada suberkite alyvuoges ir plonai supjaustytą svogūną, o viską vainikuokite lašišos griežinėliais. Padažui skirtus ingredientus sumaišykite bei apšlakstykite salotas. Skanu, sveika ir šiek tiek mažiau kalorijų.
  3. Koks Kalėdų stalas be silkės? Tradicija jau tapusią silkę pataluose galime keisti dar senesniais, tačiau kur kas sveikesniais receptais. Pavyzdžiui: silkę siūlome pagardinti džiovintomis spanguolėmis bei žiupsneliu smulkintų riešutų (rinkitės savo mėgiamus riešutus). Tam, kad tinkamai paruošti patiekalą, Jums reikės: 500 gramų silkių filė, 2 morųs, 2 svogūnų, stiklinės aštraus pomidorų padažo, saujos džiovintų spanguolių, didesnės saujos smulkintų riešutų bei alyvuogių aliejaus. Patroškinus morkas su svogūnais, suberkite likusius ingridientus (išskyrus riešutus ir silkę). Gautą atvėsusį troškinį sluoksniuokite su silke bei riešutais. Vuolia: puikus silkės pataluose pakaitalas – tik kur kas sveikesnis ir mažiau kaloringas patiekalas, tačiau puikiai tinkantis Kalėdų stalui.
  4. Kiaulienos karbonadą siūlome keisti į sveiką, tačiau labai gardų jautienos patiekalą itališkų žolelių apvalkale. 2 cm storio jautienos nugarinę gausiai apvoliokite itališkų žolelių mišinyje. Apvoliotą jautieną sudėkite į labai gerai įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi ir kepkite ant paties didžiausio karščio po 2 min iš kiekvienos pusės. Dar kartą apverskite ir pakepkite po vieną minutę. Iškepusią jautieną atidėkite ant lentutės „pailsėti“, kol pravės, o pravėsus supjaustykite labai plonomis riekelėmis. Tuomet užpilkite alyvuogių aliejaus, druskos, citrinpipirių ir raudonojo vyno padažą. Labai gurmaniškas, sveikesnis, mažiau kaloringas ir be galo gardus patiekalas. Mažiau kalorijų – daugiau laimės!
  5. Reikia garnyro jautienos patiekalui? Siūlome atsisakyti kaip įmanoma daugiau „tusčių“ kalorijų. Atsisakykite bulvių košės, kuri gali „apsunkinti“ Jūsų savijautą. Rinkitės sveikas, ypač lengvai virškinamas, šviežių daržovių salotas, pagardintas žiupsneliu smulkintų saulėje džiovintų pomidorų bei saujele mėgiamų sėklų. Kuo mažiau kalorijų – tuo geresnė savijauta, o sveikas patiekalas Jums suteiks energijos.
  6. Padažas. Koks padažas? Atsisakykite papildomų padažų, taip atsisakysite papildomų kalorijų.
  7. Pavalgėte, tačiau nesijaučiate sočiai? Rinkitės avokadų užtepėlę. Žinoma, avokadai nėra labai liesas bei nekaloringas produktas. Tačiau ši daržovė praturtinta labai naudingais elementais, skatinančiais Jūsų virškinimą, puoselėjančiais Jūsų odos grožį ir gerinančiais Jūsų širdies ir kraujagyslių veiklą. Susmulkintą avokadą paskaninkite citrinos sultimis bei prieskoniais ir ragaukite užtepus ant sveiko trapučio. Iš valgiaraščio išmeskite baltą duoną, kad ir kokia ji būtų šviežia, kad ir kaip kvepėtų ar traškėtų tarp pirštų – priminkite sau, kad tai „baltoji mirtis“ jūsų linijoms.
  8. Tegul ant Kalėdų stalo lieka grybai – tačiau nepaverskite jų grietinėlės padažu, skirtu paskaninti kepsniui. Beje, grybuose gausu baltymų ir fosforo, ką turi mėsa, kiaušiniai ir žuvis. Ši gamtos dovana mums suteikia sotumo jausmą, nors juose ypatingai mažai kalorijų! Tačiau nepadauginkite grybų – jie sunkiau virškinami.
  9. Pyragėlius keiskite vaisiais. Argi mandarinai dar netapo tradiciniu Kalėdų stalo „atributu“?
  10. Norite saldžiau? Tuomet rinkitės džiovintų vaisių asorti. Džiovintos figos, datulės, slyvos ir kiti natūraliai saldūs vaisiai.
  11. Negalite atsisakyti vyno? Tuomet ir neatsisakykite, tačiau pasirūpinkite mažesnėmis vyno taurėmis, ir stenkitės „nepadauginti“. Taip suvartosite ne tik mažiau kalorijų, bet ir išgelbėsite save nuo pagirių.
  12. Paskutinį patiekalą siūlome keisti stikline vandens arba puodeliu šiltos žolelių arbatos. Jūsų skrandis atlaikė didelę patiekalų įvairovę, tad pagailėkime savęs ir nebevartokime daugiau nei maisto nei kalorijų.

Šiame įraše pateikėme Jums net 12 sveikų ir labai skanių pasiūlymų švenčių stalui. Bet neatskleidėme, kiek kalorijų yra šiuose patiekaluose. Taigi, jei Jus domina kalorijų skaičius – siūlome pasinaudoti mūsų kalorijų skaičiuokle.

O mes linkime Jums galvoti apie saiką, nepersivalgyti, mėgautis jaukių švenčių akimirkomis artimųjų būryje, bei saugoti ir tausoti savo kūną. Juk mūsų kūnas, tai tarsi mūsų indas – jei netausojame jo, vadinasi nemylime savęs. Mylėkite save, arba pamikite iš naujo. Laimingų Šventų Kalėdų!