Rušiuoti produktus pagal:
Pavadinimą   
Kalorijas   
Angliavandenius   
Baltymus   
Riebalus   
 
Grupės
Produktai
Kiekis (g)
KCAL
Anglv.(g)
Baltym.(g)
Riebal.(g)
..
-
-
-
-
 
Viso:
0
0
0
0

Ar galima valgyti ir lieknėti? „Tikriausiai tai nerealu“, – pagalvotų kai kurie. Ir būtų neteisūs: valgyti ir tuo pačiu metu atsikratyti nereikalingų kilogramų – visiškai įgyvendinama užduotis. Reikia tik žinoti, kokius produktus naudoti savo mitybos racione.

ptg02649519Vargu ar parduotuvėje ant pakuotės kada nors buvote radę užrašą „50 kcal/100 g“. Tai suprantama, nes tai juk neįmanoma. Neigiamo kaloringumo produktai tokiais tampa tik patekę į mūsų skrandį. Bet koks procesas, tame tarpe ir virškinimas, reikalauja tam tikro kiekio energijos sąnaudų. Mes valgome, organizmas virškina maistą, tam naudodamas dalį gautos energijos. Tačiau kai kurie produktai turi tirpių arba netirpių skaidulų, kurių organizmas neįsisavina. Tačiau prieš atsikratydama nesuvirškinamo maisto, virškinimo sistema labai stengiasi tokį produktą suvirškinti.

Deja, tokių produktų jūs nerasite tarp sultingų kepsnių ir viliojančių saldumynų. Juos galima rasti tarp daržovių ir vaisų. Pagrindinis neigiamo kaloringumo produktas yra salierai. 100 g šios daržovės yra tik 16 kcal ir 4 g netirpios ląstelienos. Virškindamas salierus, organizmas sunaudos 3-4 kartus daugiau energijos, nei tai galima gauti iš saliero stiebo.


Tokiu būdu, sudarant savo maisto racioną neigiamo kaloringumo produktų pagrindu, jūs tiesiogine šio žodžio prasme galite valgyti ir lieknėti. Tačiau prisiminkite, jog daržoves ir vaisius geriau vartoti šviežius – būtent tokiame pavidale jie yra praturtinti ląsteliena. Ir tokių produktų nereikėtų prisodrinti riebiais padažais.

Neigiamo kaloringumo produktų sąrašas:

• Daržovės: salierai, kopūstai, burokėliai, šparagai, česnakai, pupelės, paprika, ridikėliai, špinatai, pomidorai, svogūnai, moliūgai, morkos, baklažanai, agurkai.
• Vaisiai: obuoliai, melionai, papajos, persikai, ananasai, abrikosai, slyvos, mangai.
• Citrusiniai vaisiai: mandarinai, citrinos, apelsinai, greipfrutai.
• Uogos: mėlynės, spanguolės, serbentai, arbūzai, braškės.
• Žalumynai: krapai, petražolės, salotos, bazilikas, mėtos.
• Prieskoniai: bet kokie aštrūs prieskoniai gerina virškinimą, padėdami perdirbti kalorijas.
• Gėrimai: žalioji arbata be cukraus, negazuotas mineralinis vanduo, sultys be citrinos rūgšties ir cukraus.

Kaip vartoti neigiamo kaloringumo produktus:

• Per dieną reikia suvartoti iki 500 gramų daržovių ir tiek pat vaisių.
• Pageidaujantys išsaugoti figūrą, per dieną gali pakeisti vieną valgymą (pietus arba vakarienę) neigiamo kaloringumo produktais arba patiekalais iš jų.
• Norintys sulieknėti šiuos produktus gali įtraukti į savo dietos racioną.