Kalorijos

Maistinės ir energinės vertės skaičiavimas

Svorio metimas, riebalų deginimas, raumenų auginimas, sveika mityba…


Rūšiuoti produktus pagal: Pavadinimą    Kalorijas    Angliavandenius    Baltymus    Riebalus   
 
 
Grupės
Produktai
  Kiekis (g) KCAL Anglv.(g) Baltym.(g) Riebal.(g)  
..
-
-
-
-
 
  Viso:
0
0
0
0
 
 

Jei neradote savo ieškomo produkto maistinės vertės ir norite, kad jis būtų įtrauktas į sąrašą, spauskite ČIA

Posts Tagged ‘poreikis’

Kalorijų poreikis lieknėjant

07-11-2008

Savo kūno svorį padauginkite iš 22 (lėta medžiagų apykaita), iš 24 (vidutinė medžiagų apykaita), iš 26 (greita madžiagų apykaita). Vyrai suvartoja šiek tiek daugiau kalorijų, nes jų raumeninė masė yra didesne už moterų. Taigi, jei esate raumeningas vyras, kad sudegintumėte riebalus, turėtumėte suvartoti 26kcal kiekvienam kilogramui savo kūno masės, o jei esate „pilnoka“ moteris – 22 kcal/kg.

Pavyzdys 90kg sveriančiam vyrui:

90 kg x 26 kcal/kg = 2340 kcal – tiek kalorijų reikia suvartoti, kad pradėtumėte lieknėti. Šį kalorijų skaičių suvartokite per 6 valgius, t.y. kiekvieną valgį sudarys 390 kcal.

Pavyzdys 65kg sveriančiai moteriai:

65 kg x 22 kcal/kg = 1430 kcal – tiek kalorijų reikia suvartoti, kad pradėtumėte lieknėti. Šį kalorijų skaičių suvartokite per 5 valgius, t.y. kiekvieną valgį sudarys 286 kcal.

Baltymai:

Baltymų kiekis maisto racione turi sudaryti 30-35%.

Pavyzdys 90kg sveriančiam vyrui:

2340 kcal x 30% = 702 kcal. Vienas gramas baltymų turi 4 kcal. Gautą skaičių padaliname iš 4 ir sužinome baltymų kiekį gramais: 702 kcal/4 = 175,5g. Arba po 29,25g baltymų kiekviena kartą valgant (6 x 29,25 = 175,5g).

Pavyzdys 65kg sveriančiai moteriai:

1430 kcal x 35% = 500,5 kcal. Gautą skaičių padaliname iš 4 ir sužinome baltymų kiekį gramais: 500,5 kcal/4 = 100g. Arba po 20g baltymų kiekviena kartą valgant (5 x 20 = 100g).

Angliavandeniai:

Angliavandenių kiekis maisto racione turi sudaryti 50-55%.

Pavyzdys 90kg sveriančiam vyrui:

2340 kcal x 55% = 1287 kcal. Vienas gramas angliavandenių turi 4 kcal. Gautą skaičių padaliname iš 4 ir sužinome angliavandenių kiekį gramais: 1287 kcal/4 = 321g. Arba po 53,5g angliavandenių kiekviena kartą valgant (6 x 53,5 = 321g).

Pavyzdys 65kg sveriančiai moteriai:

1430 kcal x 50% = 715 kcal. Gautą skaičių padaliname iš 4 ir sužinome angliavandenių kiekį gramais: 715 kcal/4 = 178,75g. Arba po 35,75g angliavandenių kiekviena kartą valgant (5 x 35,75 = 178,75g).

Riebalai:

Apie 10-15% maisto raciono turi sudaryti riebalai.

Pavyzdys 90kg sveriančiam vyrui:

2340 kcal x 15% = 351kcal. Vienas gramas riebalų turi 9 kcal. Gautą skaičių padaliname iš 9 ir sužinome riebalų kiekį gramais: 351kcal/9 = 39g. Arba po 6,5g riebalų kiekvieną kartą valgant (6 x 6,5 = 39g).

Pavyzdys 65kg sveriančiai moteriai:

1430 kcal x 10% = 143kcal. Vienas gramas riebalų turi 9 kcal. Gautą skaičių padaliname iš 9 ir sužinome riebalų kiekį gramais: 143kcal/9 = 15,9g. Arba po 3,18g riebalų kiekvieną kartą valgant (5 x 3,18 = 15,9g).

Kalorijų poreikis

07-11-2008

Kaip apskaičiuoti paros energijos poreikį?

Pagrindinė medžiagų apykaita (PMA) – tai minimalus kalorijų poreikis žmogaus organizmo gyvybinėms funkcijoms patenkinti. Kadangi PMA yra proporcingas kūno dydžiui, tai aukštesnių, sunkesnių asmenų PMA yra didesnis už žemesnių, lengvesnių asmenų PMA. Norint greitai, apskaičiuoti PMA galima vadovautis trečiąja formule, tačiau ji yra mažiau tiksli, kadangi atsižvelgiama į bendrą kūno svorį, o ne į liesą kūno svorį. Tie, kurie žino savo liesos kūno masės svorį, patartina naudotis antrąja formule, kadangi PMA priklauso ne vien tik nuo ūgio, svorio ir amžiaus, bet ir nuo kūno kompozicijos. Raumeningesnių asmenų PMA yra didesnis už riebesnių žmonių, esant tam pačiam kūno svoriui.
Štai keletas formulių, kaip apskaičiuoti PMA:

1. HARRIS-BENEDICT LYGTIS

PMA (vyrams) = 66,473 + 13,751 x (kūno svoris) + 5,0033 x (ūgis) – 6,755 x (amžius)

PMA (moterims) = 655,0955 + 9,463 x (kūno svoris) + 1,8496 x (ūgis) – 4,6756 x (amžius)

kūno svoris (kg); ūgis (cm); amžius (metai)

Pavyzdys:
25m vyras;
Ūgis – 180cm;
Svoris – 85kg;
PMA = 66,473 + (13,751 x 85) + (5,0033 x 180) – (6,755 x 25) = 1967 kcal

2. LIESA (BE RIEBALŲ) KŪNO MASĖ
PMA (vyrams ir moterims) = 500 + 22 x (liesa kūno masė, kg)

Pavyzdys:
25m vyras;
Ūgis – 180cm;
Svoris – 85kg;
Kūno riebalai (%) – 20;
Kūno riebalai (kg) = 85kg x 20% = 17kg;
Liesa (be riebalų) kūno masė = 85kg – 17kg = 68kg
PMA = 500 + (68 x 22) = 1996 kcal

3. GREITASIS APSKAIČIAVIMAS
PMA (vyrams) = (kūno svoris, kg) x 24,2 kcal/kg
PMA (moterims) = (kūno svoris, kg) x 22 kcal/kg

Pavyzdys:
25m vyras;
Ūgis – 180cm;
Svoris – 85kg;
PMA = 85 x 24,2 = 2057 kcal

Papildomo kalorijų poreikio skaičiavimas

PMA sudaro 50 – 70% dienos kalorijų poreikio, ši vertė priklauso nuo asmens aktyvumo lygio.
Kai apskaičiuojate PMA, galite sužinoti papildomų kalorijų poreikį, dauginant PMA iš fizinio aktyvumo koeficiento FAK.

FIZINIS AKTYVUMO KOEFICIENTAS (FAK):

Pavyzdžiui, tas pats 25m vyras dirba ofise. Jo PMA – 1996kcal. Esant tokiam darbo pobūdžiui, šio vyro dienos energijos poreikis bus 40% didesnis už PMA (1996 kcal x 0,4 = 798 kcal). Turint omenyje tai, kad jis neužsiima jokia papildoma fizine veikla, tai jo dienos energijos poreikis būtų 1996 + 798 = 2794 kcal. Šiuo atveju, PMA sudaro 71% dienos kalorijų poreikio.
Jei šis vyras pradėtų žaisti krepšinį, tai jo paros energijos poreikis dar labiau padidėtų. Per 1 valandą jis papildomai sudegintų dar 680 kcal. Taigi, jo paros energijos poreikis būtų = 1996 kcal + 798 kcal + 680 kcal = 3474 kcal (treniruočių dienomis) bei 1996 kcal + 798 kcal = 2794 kcal (netreniruočių dienomis).