Rodos dar visai neseniai atsisveikinome su vasara, o jau greitai sulauksime ir žiemos. Tai reiškia, jog šiuo laikotarpiu savo organizmą turime kaip galima daugiau aprūpinti vitaminais ir mikroelementais. Ruduo turtingas vaisiais ir daržovėmis – tais energijos šaltiniais, kurie prisotins jūsų organizmą energija visai žiemai. Svarbiausia nieko nepraleisti!
1. Moliūgai
– nugalėtojai tarp daržovių pagal geležies kiekį. Šios spalvingos daržovės turi B, C, E, D, PP grupės vitaminų, o taip pat ir itin reto vitamino T, kuris turi įtakos organizmo apykaitos procesams. Moliūgas pektinų dėka iš organizmo pašalina toksinus, cholesterolio likučius ir šlakus.
2. Obuoliai
– puikūs vaisiai, padedantys kovoti su rudens periodo šalutiniu poveikiu – silpnumu, mažakraujyste, širdies ir kraujagyslių ligomis. Obuoliai pagyvina odą ir padeda virškinimo procesui, o taip pat gerina regėjimą.
3. Burokėliai
– daržovės, kurios praturtintos ląsteliena, vitaminu C, magniu, geležimi, variu ir fosforu. Burokėliai turi labai mažai kalorijų, nežiūrint į tai, kad jų šaknyse yra nemažai angliavandenių, kurie aprūpina organizmą energija ir suteikia daugiau ištvermės.
4. Morkos
– pagrindinis karotino šaltinis. Morkos valo kraują, iš organizmo pašalina toksinus ir kenksmingas medžiagas, normalizuoja medžiagų apykaitą, didina visų vidaus organų aktyvumą.
5. Vynuogės
– galingas antioksidantas. Vynuogės padeda kovoti su migrena, vynuogių sultys – tai gamtinis energijos šaltinis, kuris žaibiškai aprūpina organizmą energija.
6. Slyvos
– puikus vaistas nuo aukšto kraujospūdžio ligos. Šis vaisius gerina galvos smegenų kraujotaką ir sumažina galvos skausmų riziką. Taip pat slyvos pašalina cholesterolį ir padeda kovoti su stresu.
7. Grybai
– baltymų kiekio lyderiai. Jie padeda išvengti aterosklerozės ir užkerta kelią cholesterolio kaupimuisi kraujagyslių sienelėse. Grybai taip pat padeda suskaidyti riebalus.
8. Avietės
– organinių rūgščių, vitaminų ir eterinių aliejų lobynas. Šios uogos stiprina kapiliarus ir puikiai kovoja su peršalimo ligomis.
9. Kriaušės
– natūralus energijos šaltinis. Jos padeda kovoti su nuovargiu ir depresija. Kriaušės turi didelį kiekį biologiškai aktyvių medžiagų.
10. Kopūstai
– daržovės, turinčios didelį kiekį augalinių baltymų ir vitaminų. Kopūstuose esanti ląsteliena padeda pašalinti iš organizmo šlakus ir cholesterolį. Rauginti kopūstai – pats geriausias vitamino C šaltinis.
Prastas oras – dar ne priežastis liūdėti. Tuo tarpu rudens vaisiai ir daržovės – geriausia priemonė kovoje su rudens nuovargiu ir bloga nuotaika. Įtraukite į savo maisto racioną sezoninius produktus ir iki kito sezono jūs praturtinsite savo organizmą reikalingu kiekiu vitaminų ir mikroelementų.